Miljö och köttkonsumtion

Köttkonsumtion påverkar miljön

När du står i affären är det viktigt att du väljer kött med omsorg. Förutom djurens välfärd handlar det om miljön. Att välja hållbar och hälsosam mat är en dygd. Köttkonsumtion går att härleda till en fjärdedel av utsläppen av växthusgaser, därför är det viktigt att välja kött med liten klimatpåverkan. Ännu bättre är att välja vegetariskt före kött, om inte varje dag åtminstone en eller två dagar i veckan. Det finns en tydlig relation mellan köttkonsumtion och flera otäcka sjukdomar.

Den genomsnittlige svensken äter 50-55 kilo kött om året. Det är ungefär som hela eller halva din partner. Och det har visat sig att kött påverkar miljön mer än något annat livsmedel. Samtidigt är kött en naturlig järn- och proteinkälla, vilket är något människor är i behov av. Å andra sidan ökar kött risken att drabbas av både tjock- och ändtarmscancer. Som alltid handlar det om att ställa för- och nackdelarna mot varandra. Och att köttkonsumtion påverkar miljön väger tungt.

Fläskkött påverkar klimatet mindre än lamm och nötkött. Kyckling däremot, påverkar klimatet betydligt mindre än lamm-, gris- och nötkött – åtminstone om man bortser från utsläppen som foderproduktion orsakar. Om du kan försonas med tanken om att frångå all köttkonsumtion finns det alternativa proteinkällor – och de är inte som dumma trots allt.

Exempel på alternativa proteinkällor är baljväxter, importerad ost, svensk ost samt quorn. Ur ett hållbarhetsperspektiv är de bättre alternativ än exempelvis nötkött, men som alltid finns det nackdelar att ta hänsyn till. Som exempelvis bekämpningsmedel som används emellanåt, däremot finns det alltid ekologiska alternativ att välja mellan.

Många anser att köttkonsumtion är en mänsklig rättighet. Och det ligger väl något i det, eftersom konsumtion av kött har hjälpt mänskligheten att överleva. Men det är hög tid att tänka annorlunda. Det finns fullgoda alternativ som inte påverkar klimatet negativt, och som därför är betydligt bättre alternativ än köttprodukter.

Köttkonsumtion